***

***

субота, 7 травня 2016 р.

Від темних глибин океану до одних з найвищих піків на Землі, нижче представлені двадцять п’ять найбільших, найвищих, найглибших і найкрихітніших місць в світі!

25. Найглибше озеро – озеро Байкал
Це сибірське рифтове озеро є не тільки найглибшим озером на Землі, а ще воно також володіє найбільшим об’ємом і містить приблизно 20 відсотків прісної води всієї поверхні Землі.

24. Найвища гора – Еверест
Як ви, можливо, підозрювали, Еверест є офіційно визнаною найвищою горою в світі. Але це тільки якщо ми починаємо наш вимір на рівні моря …
23. Найвища гора від основи до вершини – Мауна-Кеа
Мауна-Кеа (Mauna Kea), вулкан на великому острові Гаваїв більш ніж в два рази вище Евересту, якщо рахувати від основи гори, що знаходиться на морському дні, до її піку.

22. Точка, що знаходиться найдалі від центру Землі – гора Чимборасо
Через опуклість Землі на екваторі, пік гори Еверест, також не є найвіддаленішої точкою від центру Землі. Ця честь належить вершині гори Чимборасо (Chimborazo) в Еквадорі.

21. Найнижча точка на Землі – Безодня Челленджера (Challenger Deep)
Це поглиблення, що знаходиться на глибині майже в 11 кілометрів нижче поверхні океану, є найглибшою точкою і без того глибокої Маріанської западини. Насправді, Еверест б зручно розмістився тут нижче поверхні.

20. Найвищий водоспад – Анхель (Angel Falls)
Цей водоспад у Венесуелі настільки високий, що вода іноді випаровується, не досягнувши землі.

19. Найсухіше місце – пустеля Атакама
Посеред чилійської пустелі Атакама (Atacama Desert) існує така точка, де дощ ніколи не випадав. Вчені називають цей регіон «абсолютною пустелею».

18. Найбільш високорозташоване людське поселення – Ла-Рінконада (La Rinconada)
Це шахтарське місто, розташоване в Перу, знаходиться в найвищому населеному регіоні земної кулі. На висоті, що перевищує розташування Ла-Рінконада, людина просто не зможе адаптуватися.

17. Найвища температура – Долина Смерті
При зареєстрованій температурі майже в 57 градусів за Цельсієм, Долина Смерті (Death Valley) в Каліфорнії в черговий раз за останній час стала найспекотнішим місцем на Землі.

16. Найбільш віддалене житлове місце на Землі – Трістан-да-Кунья (Tristan da Cunha)
Цей невеликий архіпелаг в Атлантичному океані, розташований в тисячах кілометрів, як від Південної Африки, так і від Південної Америки, має населення в 271 чоловік. Пошта доходить сюди лише кілька разів на рік.

15. Найглибша печера – Печера Крубера-Вороняча
Ця печера, розташована в Абхазії, є єдиною відомою печерою у світі, глибина якої перевищує 2000 метрів.

14. Найбільший перепад висот – гора Тор
Гора Тор (Mount Thor), розташована в Канаді, має висоту 1250 метрів і незважаючи на її дуже віддалене місце розташування в замерзлій тундрі північних провінцій Канади, вона є популярним місцем для скелелазіння.

13. Найбільш спекотне населене місце – Даллол, Ефіопія
Найспекотніший, постійно населений регіон в світі знаходиться в Ефіопії. Хоча в наші дні Даллол (Dallol) став ще менш населеним і деякі навіть говорять, що він став містом-примарою. Проте варто також зазначити, що в цьому регіоні вже давно не проводився офіційний перепис, тому дослідження спираються на раніше отримані дані.

12. Найпівнічніша точка суші на Землі – Острів Каффеклуббен (Kaffeklubben Island)
Цей острів, що належить Гренландії, офіційно вважається найбільш північною точкою суші на Землі. Тим не менш, існує кілька гравійних кіс, які переміщуються і лежать ще північніше.

11. Найнижча температура – Станція Восток, Антарктида
-89,2 °С – ця температура була зареєстрована в Східній Антарктиді і крім деяких нових супутникових вимірювань досі вважається найнижчою наземною температурою за всю історію.

10. Найглибший лід – Впадина Бентлі (Bentley Subglacial Trench)
Це місце також знаходиться в Антарктиді, і глибина тутешнього льоду перевищує 2,5 кілометра. Насправді, земля, на якій він спочиває, знаходиться набагато нижче рівня моря і є найнижчою точкою на Землі, яку не покриває океан.

9. Найглибша точка, виміряна від рівня землі – Кольська надглибока свердловина
Хоча вона була штучно створена, цей російський науковий проект спробував пробратися якомога глибше в земну кору. Свердло досягло глибини, що перевищує 12 кілометрів.

8. Найглибша точка, зроблена людиною – шахта Таутоне (TauTona Mine)
Ця Південноафриканська шахта є найглибшою точкою під поверхнею Землі, в яку міг вміститися чоловік. Її глибина становить майже 4 кілометри.

7. Найбільш холодний населений пункт – Оймякон, Росія
Іноді температура опускається нижче нуля в середині вересня і залишається там до травня. Середня температура в січні складає -46 ° С. Населення села становить менше 500 чоловік.

6. Найвища дорога – шахтарська дорога в Ауканкільче (Aucanquilcha mining road)
Ця шахтарська дорога колись використовувалася для вантажівок, що піднімалися на цей чилійський вулкан на висоту більше 6000 метрів.

5. Найвищий гірський перевал – Марсімік-Ла (Marsimik La), Індія
Хоча вулканічна гірська дорога, яку ми бачили в попередньому пункті, технічно є найвищою дорогою у світі, вона являє собою глухий кут і більше не використовується. На відміну від неї, прохід Марсімік-Ла, розташований на висоті 5582 метрів в північній Індії часто вважається найбільш високорозташованою функціональною дорогою в світі.

4. Найбільше високогірне озеро – Озеро Тітікака (Titicaca)
Це озеро знаходиться на кордоні Перу і Болівії в Андах на висоті 3812 метрів. У світі є кілька неназваних кратерних озер, які можуть бути розташовані трохи вище.

3. Найбільш віддалений острів – Острів Буве (Bouvet Island)
Цей невеликий безлюдний норвезький острів в південній частині Атлантичного океану, знаходиться між Антарктидою і Трістан-да-Кунья (місцем, яке, як ви пам’ятаєте, саме по собі є досить віддаленим).

2. Найдовша річка – Ніл
Незважаючи на труднощі в точних розрахунках витоків і напрямів різних річок, Ніл (Nile), як правило, вважається найдовшою річкою в світі. Його довжина становить 6650 кілометрів. У давні часи, коли вода все ще текла з озера Танганьїка (Lake Tanganyika), Ніл був на 1500 кілометрів довшим.

1. Найвіддаленіша від океану точка – Синьцзян (Xinjiang), Китай
Цей регіон в Китаї є азіатським полюсом недоступності. В основному це означає, що це найбільш віддалена від будь-якого океану точка на континенті.

Немає коментарів:

Дописати коментар