***

***

середа, 16 березня 2016 р.


Міські жителі в будь-якій країні світу щодня стикаються з ліфтами. Ці вантажопідйомні машини не здаються чимось надприродним, в побуті людина практично і не помічає, як часто ними користується. Представляємо вам цікаві факти про ліфти.
Вперше про конструкцію ліфта в своїх роботах згадав римський архітектор і механік Марк Вітрувій Полліон, що жив в I столітті до н. е. Він, в свою чергу, посилався на давньогрецького математика, фізика та інженера Архімеда, який побудував підйомний апарат ще приблизно в 236 році до н. е.

Перші гідравлічні ліфти з’явилися в 1867 році. Вони були показані на Всесвітній виставці в Парижі і пізніше використовувалися на Ейфелевій вежі. Такі ліфти їздили зі швидкістю до 3,5 м / с. У 1861 році американський винахідник Еліша Грейвс Отіс винайшов перший електричний ліфт з системою затримки машини в шахті при обриві каната.

Відомо, що сучасні звичайні пасажирські ліфти переміщаються зі швидкістю до 4 м / с, а високошвидкісні — до 18 м / с.

Самим швидкісним ліфтом в наш час є розроблений японською компанією електротехніки Hitachi високошвидкісний ліфт, що рухається зі швидкістю до 72 км / ч. Цей ліфт був розроблений для 111-поверхової будівлі висотою 530 м, яка будується в Гуанчжоу (Китай). Ліфт компанії Hitachi може піднятися з 1 на 95 поверх всього за 43 секунди. До цього самим швидкісним у світі вважався ліфт в тайванському хмарочосі Taipei 101, який рухається зі швидкістю близько 60 км / ч.

Існують помилки, щодо того, як саме потрібно поводитися, якщо раптом опинишся в падаючому ліфті. Найпоширеніше з них — потрібно підстрибнути під час удару ліфта об землю. Насправді фахівці радять в такій ситуації обрати наступну стратегію для збільшення своїх шансів на виживання: необхідно лягти на спину і постаратися зайняти якомога більшу частину підлоги. Таким чином сила удару розподілиться по поверхні тіла.

За статистикою, щодня користуються ліфтами 85% жителів міст, незалежно від їх соціального статусу або віку.

Незважаючи на те що у деяких людей існує боязнь ліфтів, а кінематографісти регулярно обіграють в фільмах сюжети катастроф з ліфтами, ці машини вважаються, за статистикою, найбезпечнішим видом транспорту. При цьому ліфт вважається в 20 разів безпечніше, ніж ескалатор.
За кожні три дні всі ліфти в світі перевозять таку кількість пасажирів, яка дорівнює населенню Землі.
Існують двоповерхові ліфти, які можуть висаджувати пасажирів відразу на двох поверхах. Один з таких ліфтів, наприклад, знаходиться в чиказькому хмарочосі Вілліс-тауер.Існують не тільки великі і масивні вантажні ліфти, а й ліфти, призначені для підйому цілих кораблів. А з початку XXI століття ведеться розробка по створенню космічного ліфта, який зміг би доставляти вантажі на навколоземну орбіту.

Немає коментарів:

Дописати коментар